De G-POEM-procedure

Wat is een G-poem procedure?

G = Gastric
P = Per
O= Oral
E= Endoscopic
M= Myotomy

De POEM-procedure is een medische behandeling waarbij tijdens een kijkonderzoek een spierlaag in de slokdarm wordt doorgesneden. POEM staat voor PerOrale Endoscopische Myotomie. De techniek werd in 2008 voor het eerst gebruikt.

Bij welke aandoeningen?

De POEM-techniek kan worden toegepast bij de behandeling van aandoeningen van de slokdarm waarbij de slokdarmspieren te sterk aangespannen zijn. Het gaat om achalasie van de slokdarm en slokdarmkramp (slokdarmspasmen, oesofagusspasmen).

Door wie wordt het uitgevoerd?

POEM-procedures worden gedaan door een gastro-enteroloog of een chirurg.

Hoe gaat de procedure?

De ingreep wordt meestal uitgevoerd op een endoscopie-kamer. Voor deze ingreep worden patiënten onder algehele narcose gebracht.

Het kijkslangetje (de endoscoop) wordt opgevoerd in de slokdarm. Ongeveer 15 cm boven de overgang van de slokdarm naar de POEM procedure 2

maag wordt een sneetje gemaakt in de wand van de slokdarm. Vervolgens wordt het slangetje opgevoerd onder het slijmvlies van de slokdarm door naar beneden. Er wordt dus als het ware een soort tunneltje gemaakt onder het slijmvlies door. Het slangetje wordt opgevoerd tot een paar centimeter voorbij de sluitspier onderin de slokdarm (onderste slokdarmsfincter). Dan wordt de spierlaag onder het slijmvlies doorgesneden terwijl het slangetje langzaam wordt teruggetrokken. Zo wordt over een lengte van zo’n 20 centimeter de spierlaag van de slokdarm doorgenomen. Het sneetje waarmee het slangetje onder het slijmvlies werd gebracht wordt tenslotte met clips weer dichtgemaakt.

Voordelen POEM-procedure

Het voordeel van de POEM-techniek ten opzichte van oprekken van de slokdarm (pneumodilatatie) is dat de kans van slagen hoger ligt. Die ligt bij pneumodilatatie op ongeveer 70% en bij de POEM-procedure op 90%. Een andere behandeling voor slokdarmachalasie is een operatie waarbij de onderste slokdarmsfincter wordt doorgesneden. Deze operatie wordt ‘myotomie volgens Heller’ genoemd. Het voordeel de POEM-technik ten opzichte van deze operatie is dat de kans op complicaties kleiner is en dat het verblijf in het ziekenhuis korter is.

Nadelen POEM-procedure

Net als bij andere medische ingrepen kan ook de POEM-techniek complicaties geven. Zo is er een kleine kans op het ontstaan van een gaatje in de wand van de slokdarm (oesofagusperforatie). Ongeveer één op de vijf patiënten heeft na de ingreep last van zuurbranden. Dat komt doordat zure maaginhoud makkelijker via de sluitspier de slokdarm in komt. Dit komt overigens ook voor bij andere ingrepen waarbij een verhoogde spanning van de sluitspier van de slokdarm wordt verminderd.

Filmpje van de ingreep op youtube (in het Engels) Klik hier

Copyright © 2024 Maagdarmstoornis . Alle rechten voorbehouden.