Artikelindex

Mijn vakantie met de Zonnebloem.

 

Maandag zou de bus rond 11.30 uur vertrekken vanuit Leiderdorp. Ik had de taxi hier om 10.30 uur besteld en die kwam om 10.15 uur voorrijden. Prima timing dus!

Ik was op tijd bij de bus en daar hadden ze wat moeite om alle rolstoelen en bagage in te laden waardoor de bus een half uurtje later zou vertrekken. De bus was ook van de Zonnebloem en helemaal aangepast om rolstoelen in te vervoeren. Dat bus trappetje kon ik nog wel op vond ik zelf.

Vanuit Leiderdorp reden we uiteindelijke met 17 gasten en 17 vrijwilligers rechtstreeks naar Volendam. Heel bijzonder dat de bus gewoon door een super smalle winkelstraat reed waar ook nog eens twee richtingsverkeer was. Dat was gelukkig wel goed geregeld want die weg was zo ongeveer 2 kilometer lang en om dan met een volle bus achteruit te rijden is geloof ik niet zo’n goed idee. Wat ook heel apart was, was dat je een soort dijkje op reed en bovenaan had je uitzicht op het IJsselmeer. Heel gaaf!

Op het parkeerterrein stond een auto klaar met voor iedereen een lunchpakket. Ik heb daar natuurlijk niet zoveel aan maar het was heel goed verzorgd. Voor iedereen zaten er 2 flink belegde broodjes in, een blocnote, een pen, een leuke chocomel muts (haha, daarmee lijk je net een bij) en een blikje chocomelk met een chocoladereep.

Daarna kreeg iedere gast een vrijwilliger toegewezen en daarmee kon je Volendam in. Op zich stelt het erg weinig voor, vooral veel eettentjes en toeristenwinkeltjes. Geen Nick, geen Simon en geen Jan gezien! Wel was er een monument voor café het Hemeltje, wat ik heel mooi vond. We hadden 1,5 uur om rond te kijken en dat was echt meer dan genoeg!

Daarna reden we naar het hotel. Daar was er een prima ontvangst met koffie, thee en wat lekkers. Ook was het hotel volledig aangepast aan rolstoelen en had de Zonnebloem een hele vleugel voor zichzelf. Wat betekende dat we onze eigen recreatieruimte hadden en dat was echt super!

Vervolgens kon iedereen naar zijn/haar kamer. Ik had om een eenpersoonskamer gevraagd vanwege mijn nachtelijke activiteiten en die kreeg ik gelukkig! Ik reed mijn kamer binnen en dacht wow! Ik geloof dat die hele kamer zo groot was als mijn hele huis! Vanuit het raam keek ik uit op weilanden, weilanden en nog meer weilanden met af en toe een koe. Wat ik wel miste was een televisie en er was ook geen internet, een beetje afkicken dus.

Nadat ik een half uurtje op mijn kamer had gezeten kwamen er 2 vrijwilligers die me kwamen helpen met het uitpakken van mijn spullen. Dat vond ik niet nodig want het is wel handig dat alles zo in mijn tas zit. Ik had het ingepakt per setje zodat ik wist waar alles lag. Die 2 vrijwilligers zouden de hele week in de ochtend ervoor zorgen dat ik fris en fruitig naast mijn bed zou staan/zitten.

Daarna ben ik gaan slapen. Om 18.30 uur was het avondeten maar daar hoef ik niet aan mee te doen, ik had dus mooi de tijd! Om 20.30 uur was de kennismakingsavond waarop iedereen zich voorstelde. Daarna was het tijd om een beetje te kletsen en spelletjes te doen. Heel leuk was het dat de groep heel divers was, de leeftijden liepen uiteen van 25 tot 45 jaar.

Ook hadden de mensen verschillende soorten aandoeningen. Zo was er een blinde man, mensen met ms, spastische mensen, mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel), mensen met een maagverlamming (ik was de enige hoor) en mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom. Die avond ben ik rond 22.00 uur naar bed gegaan want de week was nog lang!

Dinsdag
Om 08.00 uur kwam de verzorging om mij te helpen met douchen (wat voor mij altijd heel vermoeiend is) en daarna had ik nog even de tijd om te liggen/chillen. De rest had tot 10.00 uur om te ontbijten en een lunchpakketje te maken. Tot 11.00 uur heb ik een beetje met iedereen kennis gemaakt en een spelletje gespeeld.

Om 11.00 uur maakte iedereen zich klaar voor een groepsfoto, dat is ook een heel georganiseer met rolstoelen. De elektrische rolstoelen die omhoog konden moesten achteraan staan en de rest ervoor. Nou ja, het resultaat mocht er wezen!

Rond 12.00 uur kwam de bus en zouden we vertrekken naar het strand van Petten, daar rijdt een treintje dat met rolstoelen het strand op kan rijden. Helaas stond er erg veel wind waardoor er weinig strand over was. We reden heel dicht langs de zee, dit was op zich heel apart maar na 5 min. heb je dat wel gezien. Wel gezellig zitten kletsen met de vrijwilliger naast me en medegasten. Onderweg werd iedereen voorzien van drinken en cake, wat prima was, al was het wel wat krap in het treintje!

Om ongeveer 16.00 uur waren we weer terug in het hotel. Daar ben ik rechtstreeks mijn bed in gegaan, het was toch wel vermoeiend hoor! 's Avonds was er een optreden gepland, er stond een man aangekondigd maar er begon uiteindelijk een vrouw te zingen. Ze had wel een super mooie stem! Het enige dat wel jammer was, was dat de vrouw niet zo goed wist dat ze voor jongeren moest optreden.

Ze hoorde Zonnebloem en dacht aan ouderen. De jongerentak van de Zonnebloem is dus niet zo bekend, jammer! Ze begon "Tulpen uit Amsterdam" te zingen en vroeg aan ons of we dat nog kenden en zo ging dat bij meerdere liedjes. Achteraf gaf ze ook wel toe dat ze zich had vergist maar ja, gebeurd is gebeurd. Wel werd er gedanst door iedereen in een rolstoel en zag je bij sommige liedjes iedereen genieten. Dat was zo gaaf om te zien!

Wat ik er zelf heel leuk van vond is dat ik ook echt heb genoten! Dat zou ik vroeger nooit hebben durven denken. Plezier beleven aan liedjes van Nick en Simon, Jan Smit en dansen in een rolstoel op ABBA maar wat was het een geweldige avond! Om 23.00 uur lag ik uitgeput in bed maar ik kon wel terugkijken op een leuke avond!

alt

disclaimer